Tannkjøttbetennelsen gingivitt – en mild tannkjøttsykdom

Gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom, men kan utvikle seg raskt og nesten umiddelbart til noe langt mer skadelig og smertefullt. Her finner du symptomene du bør holde utkikk etter behandlingsforløpet du må gjennom og informasjon om årsakene til at den oppstår.

Tannkjøttbetennelse er en utbredt tannkjøttsykdom, og forekommer i alle aldersgrupper og hos begge kjønn. Som tidligere nevnt er sykdommen mild, og i mange tilfeller er du slett ikke klar over at du har den, men likevel er det viktig å holde utkikk etter tegn på betennelsen, slik at den ikke får utvikle seg til noe mer alvorlig.

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg med å identifisere tidlige tegn på gingivitt, slik at du kan søke riktig behandling før det utvikler seg.

Hva er gingivitt og hvorfor kan det være skummelt?

Gingivitt er en betennelse som setter seg i tannkjøttet. Årsaken til at en slik betennelse oppstår er ofte oppsamlinger av plakk i overgangen mellom tannen og tannkjøttet. Plakk er en seig masse av bakterier som dannes på tennene dine etter du spiser mat eller drikker.

I løpet av en vanlig dag danner det seg dermed naturlig et lag med plakk på utsiden av tennene dine. Tannpleie som børsting av tenner og bruk av tanntråd er derfor helt avgjørende for at plakken ikke skal få feste seg på tannen og forårsake betennelser i tannkjøttet.

Heldigvis for oss er tannkjøttbetennelsen gingivitt enkelt å bli kvitt dersom du får riktig behandling og opprettholder en god munnhygiene. Nå skal vi ta en nærmere kikk på årsakene til at du kan få gingivitt.

Hvordan får man gingivitt?

Oppbygning og manglende fjerning av plakk på tennene er ganske enkelt hovedårsaken til at tannkjøttbetennelse oppstår. Det finnes derimot flere faktorer som kan være med å bidra til at en tannkjøttbetennelse får utvikle seg:

1. Dårlig munnhygiene

Grunnen til at plakket får bygge seg opp og skade tannkjøttet ditt, er at det forblir på tennene over lenger tid. Dersom du ikke er flink til å pusse tennene dine minst to ganger om dagen, samt bruke tanntråd for å fjerne bakteriell vekst i mellomrommet mellom tennene dine, kan det fort oppstå betennelse.

2. Røyking eller bruk av annen tobakk

I tillegg til å være skadelig i seg selv, reduserer tobakk blodstrømmen inn til tannkjøttet og svekker immunforsvaret ditt. Dette gjør det enkelt for bakteriene fra plakket å trives godt i munnen din.

3. Hormonelle forandringer

Dersom du benytter deg av prevensjon, er gravid eller eller går gjennom menstruasjon jevnlig, kan de hormonelle svingningene være nok til å gjøre tannkjøttet ditt mer utsatt for betennelse.

4. Underliggende medisinske tilstander

Underliggende sykdommer som diabetes eller HIV, kan i seg selv påvirke kroppens egne evner til å bekjempe sykdommer som betennelser, infeksjoner ol. Derfor er det ekstra viktig for deg med en underliggende sykdom å følge opp med god munnhygiene.

5. Bruk av medisiner

Enkelte medisiner reduserer spyttproduksjonen i munnen og fører til tørr munnhule. Dette gjør tannkjøttet i seg selv mer utsatt for betennelser og infeksjoner.

6. Feil eller skader på tannproteser eller tannregulering

En dårlig passform som påfører tannkjøttet ditt en slitasjeskade kan være nok til å forårsake en betennelse. Dersom feilen eller skaden i tillegg tillater bakterier å samle seg i et lite område, kan dette også skape betennelse eller infeksjon i tannkjøttet ditt.

Les mer: Gravid hos tannlegen - dette bør du vite

tannkjøttbetennelsen gingivitt

Vanlige symptomer på tannkjøttbetennelsen gingivitt

Det er avgjørende å oppdage tannkjøttbetennelsen tidlig, slik at det ikke skal utvikle seg til en mer alvorlig tannkjøttsykdom. Gingivitt er derimot ganske ufarlig og vanskelig å oppdage tidlig, så her har vi satt sammen en oversikt over de vanligste symptomene:

  • Blødende tannkjøtt: Dersom du oppdager små blødninger når du pusser tennene eller når du bruker tanntråd, kan dette være et tegn på en betennelse.
  • Rødt og hovent tannkjøtt: Dersom et område er dypere i fargen og fremstår som hovent, kan dette være et sikkert tegn på gingivitt.
  • Dårlig ånde: Dette gjelder dårlig ånde som ikke forsvinner ved tannpuss eller bruk av pastiller ol. Denne lukten forårsakes av bakterier i munnen, noe som i seg selv kan føre til betennelse.
  • Smerter i tannkjøttet: Smerte i seg selv er ikke nødvendigvis et tegn på betennelse, men kan henge sammen med blødende og ømt tannkjøtt. Trykk på tannkjøttet for å identifisere dette.
  • Tannkjøtt som trekker seg tilbake: Dersom du ser at tannkjøttet trekker seg tilbake fra tannen, er dette et sikkert tegn på en betennelse. Tannroten kommer frem, og dette kan føre til mer enn bare betennelse.

Behandling av tannkjøttbetennelsen gingivitt

Tannkjøttbetennelse er enkelt å behandle dersom du oppdager det før det utvikler seg til noe mer alvorlig. Alle tannkjøttsykdommer kjennetegnes derimot ved at de er langt enklere å forebygge enn å behandle.

Her er noen av behandlingene du kan få mot tannkjøttbetennelsen:

1. Forbedre munnhygiene med gode vaner

Det er flere måter å forbedre munnhygienen din på og her har vi trukket frem tre av de enkleste grepene du kan ta selv:

  • Børst tennene riktig og ofte: Tennene bør børstes to ganger daglig, gjerne om morgenen og om kvelden. Tannkremen din bør inneholde fluor og tannbørsten din bør være myk nok til å ikke skade tannkjøttet.
  • Bruk tanntråd: Skal du pusse tennene bør også tanntråd være en naturlig del av prosessen. Denne fjerner plakk, bakterier og eventuell tannstein fra områdene mellom tennene der tannbørsten ikke når frem.
  • Munnskyllevann: En antibakteriell munskyll kan hjelpe deg med å ta knekken på bakteriene som lever i munnen din. Den vil også hjelpe deg med å bekjempe betennelsen dersom du allerede har fått den.

2. Profesjonell tannrens hos tannlege

En god, effektiv og skånsom tannrens hos en tannlege kan hjelpe deg med å bli kvitt plakk og tannstein som bygger seg opp over lengre tid. Dette kan være helt nødvendig for de som har tannproteser eller tannregulering der det kan være vanskelig å fjerne alle rester og bakterier.

En tannlege kan også gi deg personlige tips og råd for hvordan du på best mulig måte kan ta vare på tennene dine, og munnhulen for øvrig.

3. Behandling av underliggende sykdommer

Dersom tannkjøttbetennelsen din er forårsaket av underliggende sykdom, kan det være avgjørende å behandle denne først. En betennelse som dannes på grunn av en annen sykdom, vil alltid komme tilbake, med mindre denne blir behandlet først.

4. Unngå røyking og bruk av annen tobakk

Å slutte å bruke tobakk, vil uten tvil forbedre tannhelsen din, og gjøre underverker for din generelle munnhelse. Tobakk gjør deg ekstra utsatt for flere ubehagelige tannkjøttsykdommer.

Hvordan kan man forebygge tannkjøttbetennelsen av gingivitt?

Det er langt enklere å forebygge sykdommer enn å behandle dem. Her har vi samlet noen gode tips til hvordan du kan forebygge tannkjøttbetennelsen gingivitt:

  1. Puss tennene riktig: Sørg for å pusse tennene med riktig teknikk, tannbørste og tannkrem. Du finner flere tips til hvordan du best kan gjøre dette i artikkelen nedenfor.
  2. Bruk tanntråd når du pusser tennene: Tanntråd er avgjørende for å fjerne bakterier som legger seg mellom tennene. Her når ikke tannbørsten inn, og det er derfor viktig å finne et alternativ. Det finnes også mellomromsbørster som kan gjøre samme nytten.
  3. Besøk tannlegen regelmessig: Hos tannlegen kan du få råd og oppfølgning som gjør det enklere for deg å dekke behovet dine tenner har for rengjøring og stell. I tillegg kan du få regelmessig profesjonell tannrens som gjør jobben din enklere på hjemmebane.
  4. Spis variert og sunt: Et balansert kosthold som består av alle de gode råvarene Norge har å by på, vil gi deg et godt immunforsvar og en god munnhelse. Spesielt vitamin C vil hjelpe deg med å holde tennene friske.
  5. Unngå tobakk av alle slag: Tobakk skader munnhulen i seg selv, men har også effekter som skader både den generelle helsen din og munnhelsen.

Tannkjøttbetennelse hos Holmestrand Tannlegesenter

Dersom du legger merke til et eller flere av symptomene på tannkjøttbetennelsen gingivitt bør du ta kontakt med din tannlege. Derfra får du alle tipsene du trenger for å bekjempe tannkjøttbetennelsen, og opprettholde en god munnhygiene.

Vi kan tilby deg personlig oppfølgning og rådgivning slik at du kan kvitte deg med tannkjøttbetennelsen gingivitt en gang for alle, før den utvikler seg til periodontitt. Ta kontakt med oss for mer informasjon, eller for å bestille deg en time.

Skrevet av:

Kenneth Navelsaker

Naviger deg i artikkelen