Rotfylling – vi svarer på deres spørsmål

Rotfylling har et noe ufortjent dårlig rykte, og behandlingen kan gjennomføres på en effektiv og smertefri måte. Det aller mest skremmende for mange, er at de mangler informasjon i forkant av inngrepet. Her svarer vi på spørsmålene vi ofte får fra våre pasienter.

Selv om rotfylling som behandling har eksistert i mange år, har det som med mye annet vært store moderniseringer av både teknikker og utstyr. På denne måten kan vi sørge for at du får en flott opplevelse, samtidig som vi sikrer et godt og varig resultat.

Her skal vi svare deg på de spørsmålene som ofte dukker opp i forbindelse med rotfylling, slik at du kan gå inn i behandlingsløpet, informert og trygg på hva du skal oppleve.

Hva er rotfylling?

Rotfylling er en helt vanlig tannlegebehandling, som ofte får rykte på seg til å være smertefull og brutal. Dette er ikke sant!

Hos oss på Holmestrand Tannlegesenter sørger vi for å benytte oss av moderne og effektive behandlingsmetoder, teknikker og utstyr. Dermed kan vi gjennomføre en rotfylling uten at det skal føre til smerter for deg som pasient.

Behandlingen utføres når nerven i tannen er skadet, eller det har oppstått en infeksjon. Dette kommer ofte av hull eller karies, sprekker eller andre skader på tannen.

Under rotfyllingen fjerner vi det infiserte vevet rundt, desinfiserer rotkanalene og fyller dem opp slik at det ikke vil oppstå ny infeksjon eller skade.

Hos oss finner du dyktige tannleger med lang erfaring med rotfylling og liknende behandlinger. Er du usikker, kan du alltid ta kontakt med oss med dine spørsmål.

Les mer: Rotfylling – alt du trenger å vite

Hvordan vet jeg om jeg trenger rotfylling?

Det er mange ulike symptomer i munnhulen, og noen av dem kan være forvirrende like hverandre. Opplever du noen av symptomene, men er usikker på hvilken tannsykdom eller skade du har fått, anbefaler vi deg å ta kontakt med en tannlege for en utredning.

Symptomene som kan indikere et behov for rotfylling inkluderer blant annet følgende:

  • Tannverk over lang tid: Dersom du opplever tannverk over lang tid og spesielt dersom det blir verre ved varm eller kald mat eller drikke.
  • Hevelse eller ømhet i tannkjøtt: Dette kan tyde på en underliggende infeksjon i vevet.
  • Misfarging av tannen: Misfarging kan tyde på at nerven i tannen er død som følge av infeksjon.
  • Ømhet ved berøring: En betennelse eller infeksjon i tannroten kan gi merkbart ubehag ved tygging eller trykk på tannen.

Dersom det har oppstått en infeksjon eller betennelse er det viktig å behandle dette raskt.

rotfylling

Hvordan foregår en rotfylling?

En rotfylling hos oss på Holmestrand tannlegesenter gjennomføres i 5 steg. Vi har alltid fokus på at du skal ha informasjonen du trenger for å forberede deg best mulig til behandlingen i forkant.

Deretter følger vi disse stegene:

  1. Undersøkelse og røntgen – Vi kartlegger omfanget av skaden og legger en god plan sammen, slik at vi får gode resultater og en god opplevelse.
  2. Bedøvelse – Tannen og området rundt bedøves, slik at du ikke føler smerte eller ubehag gjennom behandlingen.
  3. Rensing av rotkanalene – Vi fjerner det vevet som har blitt infisert, og kanalene renses grundig slik at det ikke oppstår ny infeksjon.
  4. Fylling av rotkanalene – Etter vi har fått vekk all infeksjon tetter vi kanalene slik at det ikke skal oppstå ny infeksjon eller komme matrester og bakterier til.
  5. Gjenoppbygging av tannen – Avhengig av hvor stor skaden er, vil vi sette inn en fylling eller krone, slik at du får fullt utbytte av tannens funksjon og estetikk.

I etterkant av behandlingen får du all informasjon du trenger for forebygging av ny infeksjon og behandling av såret mens det leges.

Er rotfylling smertefullt?

Rotfylling har et ufortjent dårlig rykte som en smertefull behandling. Dette kan stemme overens med tidligere behandlingsmåter, men i dag har vi både nytt og moderne utstyr og nye teknikker som gjør smerte til et konsept av fortiden.

I forkant av behandlingen sørger vi for å bedøve hele det aktuelle området slik at du ikke vil føle ubehag eller smerte. Noe ømhet etter at inngrepet er ferdig er dog helt normalt. Dette kan du selv håndtere med vanlige smertestillende piller.

Dersom smerten i etterkant av inngrepet skulle vedvare lenger enn noen dager, bør du ta kontakt med oss.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Hvor lang tid behandlingen tar, varierer ut ifra hvor stor skaden har blitt, både på vev, nerve og tannen for øvrig. En enkel rotfylling kan utføres på mellom en og to timer, men komplekse tilfeller kan kreve flere besøk og en delt behandling.

Dette er forhold som vi sammen blir enige om under den innledende undersøkelsen. Du vil få informasjonen du trenger hele veien, slik at du vet hva som gjelder for deg og din tann.

Hvor lenge holder en rotfylling?

En suksessfull rotfylling kan holde seg fin i mange år, ofte hele livet. Du kan selv være med på å forlenge varigheten av en rotfylling, gjennom riktig pleie og rengjøring.

Du bør få informasjon fra tannlegen som gjennomførte behandlingen om hva som er riktig pleie for tannen i etterkant, slik at du slipper å gjennomføre behandlingen på nytt senere.

Hvor mye koster en rotfylling?

Prisen for behandlingen vil naturlig variere ut ifra omfanget av skaden på tannen. Noen rotfyllinger kan være omfattende med flere behandlinger, mens andre er rutinepreget og tar kort tid.

Hos oss på Holmestrand Tannlegesenter tilbyr vi konkurransedyktige priser, med et sterkt fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Vi ønsker at behandlingene vi gjennomfører skal ha et varig og godt resultat.

Bestill tannlegetime hos oss for din rotfylling

Opplever du symptomer som kan tyde på behov for en rotfylling, ta kontakt med oss for å bestille deg en time. Vi har erfarne og dyktige tannleger som kan hjelpe deg med å ha et sunt og friskt smil i mange år fremover.

Har du bekymringer eller spørsmål knyttet til behandlingen, er vi kun en telefonsamtale unna, og du kan kontakte oss her.

Skrevet av:

Kenneth Navelsaker

Naviger deg i artikkelen