Hull i tennene, også kjent som karies, er en av de vanligste årsakene til tannverk og behov for tannbehandling. Hull oppstår når bakterier i munnen danner syrer som bryter ned tannemaljen. Uten behandling kan små hull utvikle seg til større skader som krever mer omfattende behandling – eller i verste fall føre til tap av tannen.
Hos Holmestrand Tannlegesenter hjelper vi deg med å forebygge, oppdage og behandle hull på en trygg og skånsom måte.
Hvordan oppstår hull?
I munnen har vi naturlig mange bakterier. Når disse får tilgang på sukker og karbohydrater fra maten vi spiser, produserer de syrer som tærer på tennenes overflate. Over tid kan dette føre til at emaljen svekkes og det dannes små porer – det første stadiet i kariesprosessen. Dersom dette ikke stoppes, kan syren trenge dypere inn i tannen og forårsake større skader i dentinet og til slutt i tannens nerve.
Hyppig småspising, søtsaker, brus og manglende renhold øker risikoen for kariesutvikling.
Symptomer på hull i tennene
I tidlige stadier gir hull ofte ingen symptomer. Dette gjør det ekstra viktig å komme til tannundersøkelse jevnlig, slik at vi kan oppdage og behandle begynnende karies før det utvikler seg.
Etter hvert som hullet blir dypere, kan du oppleve:
- Ising i tennene
- Smerter ved inntak av noe kaldt, varmt, søtt eller surt
- Ømhet ved tygging
- Tydelige misfarginger eller groper i tannen
- Dårlig ånde
Dersom bakteriene når inn til tannens nerve, kan du få betennelse (pulpitt), som gir sterk tannverk. Hvis dette ikke behandles, kan det føre til infeksjon i rotkanalen og i verste fall en tannbyll. I slike tilfeller kan det bli nødvendig med rotfylling eller tanntrekking.
Behandling av hull
Behandling avhenger av hvor langt hullet har utviklet seg. Dersom vi oppdager et tidlig kariesangrep, kan vi i noen tilfeller stanse utviklingen med gode fluorvaner og forbedret munnhygiene.
Når det er dannet et faktisk hull (kavitet), må det ødelagte vevet fjernes, og hullet fylles. Vi bruker tannfargede komposittfyllinger som ser naturlige ut og gir god holdbarhet.
Ved større skader kan det være behov for å legge en krone eller et innlegg – dette vurderer vi i samråd med deg.
Hvordan forebygge hull?
Hull i tennene kan i stor grad forebygges med gode rutiner:
- Puss tennene to ganger daglig med fluortannkrem
- Bruk tanntråd eller mellomromsbørster hver dag
- Unngå hyppige småmåltider og sukkerholdig drikke
- Begrens inntaket av brus, juice og søtsaker
- Bruk fluor daglig – enten i tannkrem, munnskyll eller etter anbefaling fra tannlege
- Kom til tannundersøkelse minst én gang i året
Vi hjelper deg også med råd om kosthold, fluorbruk og munnhygiene – alt tilpasset din livssituasjon og risiko for karies.
Har du mistanke om hull i en tann?
Det er ikke alltid du merker hull før det har blitt stort. Ved jevnlig kontroll kan vi fange opp karies tidlig og behandle skånsomt – ofte uten boring. Jo tidligere du oppsøker oss, desto enklere blir behandlingen.